Advies

Heeft u advies nodig over teelt van kerstbomen, over walnotenteelt of over combineren van bomen met landbouwgewassen en/of dieren,  dan helpen wij u graag (zie Contact).
 
Ik heb meer dan 30 jaar ervaring met teelt van kerstbomen. Aanvankelijk veel sparren (groene en blauwe) maar tegenwoordig veel nordmannen. Bij de  teelt komen heel wat zaken kijken. Niet elke grondsoort is geschikt, de bodemvoorbereiding voor het planten is belangrijk, net als het plantmateriaal, de planttijd en de plantafstand.
 
In 2015 heb ik een boek geschreven over de walnoot: WALNOOT+ een boom voor iedereen. Dit boek beschrijft de veelzijdigheid van de walnotenboom. Niet alleen het vruchtvlees, ook het hout, de wortel, de bast, het blad, de bolster, de schaaldelen, de tussenschotjesā€¦..alle onderdelen kunnen worden benut. Dit levert allerlei producten op: fineer en meubelhout, olie, strooisel, kleurstof, likeur,W_cover thee, energie enz.   Het is dus de moeite waard meer walnoten aan te planten. Er zijn veel rassen. Voor een goede notenproductie is het belangrijk dat ze laat bloeien om niet te bevriezen door late voorjaarsnachtvorst. Ook is het van belang dat ze weinig gevoelig zijn voor ziekten. Omdat de notenproductie pas een aantal jaren jaar na aanplant echt op gang komt is het handig om tussen de notenbomen eerst een ander gewas te telen en/of dieren te houden. Ook hiervan worden in dit boek voorbeelden beschreven. Tenslotte wordt ingegaan op de kosten en opbrengsten van een notenbeplanting. Het boek kost 24 euro (inclusief verzendkosten)en is te bestellen via oosterbaana@gmail.com
 
De laatste tijd wordt steeds meer gezocht naar nieuwe duurzame manieren om voedsel te produceren. Bomen kunnen hierbij een rol spelen omdat ze meerdere functies vervullen. Ze produceren hout, blad, bast en vruchten, ze produceren zuurstof,  ze leggen koolstof vast en ze helpen de nadelige effecten (hitte, harde wind, plensbuien) van de gevolgen van klimaatverandering af te dempen. Dit boek geeft 25 voorbeelden van combinaties van bomen met landbouwgewassen en/of dieren, variĆ«rend van graan met beplantingstroken tot varkens met eiken. Een goede afstemming van bomen en gewas en/of dieren betekent: 1 + 1  = meer dan 2.
Mijn boek over landbouw met bomen kost 17,95 euro en is te bestellen via www.boekenbestellen.nl 

voorkant